Hoopdance Flow: hoe bereik je dat, ook als Beginner

hoopdance flow

Hoopdance flow is het allermooiste wat er is. Een moment waarin je niet zeker weet of de hoepel jou bestuurd of jij de hoepel. Je vergeet de tijd en beweegt en danst vanuit je ziel. Je maakt je niet druk om wat er na een beweging komt. Je gaat op in de muziek of stilte en geniet.  Hoopdance Flow is niet de eindbestemming van Hoopdance. Het kan al bereikt worden als je voor het eerst je hoepel oppakt. Het gaat er om dat je tijdens een flow sessie alles geeft, gefocust bent en uitdagingen overwint. Lees hieronder een flink aantal praktische tips om de flow state te bereiken. Neem deze mee de volgende keer dat je gaat oefenen!

TRUC RESTRICTIE

Kies een truc uit, zet een playlist aan en begin alleen die ene truc uit te voeren. Je mag er omheen dansen, je mag je armen bewegen, je mag versnellen, langzaam, of juist even stoppen. Je maakt je in ieder geval niet druk over wat er na deze truc moet komen. Je focust je echt op de beweging van de hoepel en de muziek. Probeer niet na te denken. Misschien ontdek je wel nieuwe dingen uit deze ene beweging! Op deze manier verdiep je je focus en flow.

FOCUS OP JE MIDDEL

Rock de hoepel om je middel zoals je nooit eerder deed. Probeer te draaien, beweeg je voeten en armen en probeer eens op je knieën te gaan zitten. Of doe je ogen eens dicht! Zet een lekkere playlist op en zweef de kamer door. Valt de hoepel de hele tijd? Probeer deze dan sierlijk op te pakken en verwerk dit in je dans. Oordeel niet over dat de hoepel valt, maar breng de hoepel weer terug naar je middel en geef deze opnieuw een zwiep. Zie dit als een lekkere opwarming.

MAAK VORMEN IN DE LUCHT

Voor één nummer lang ga je geen trucs proberen. Je gaat de hoepel gebruiken om in de lucht te tekenen. Teken cirkels, vierkanten en andere vormen. Beweeg op de maat van de muziek. Je hoeft je hier geen zorgen te maken of een truc die je van plan was wel gaat lukken. Je hoeft ook geen moeilijke combinaties te onthouden. Beeld je mooie patronen en combinaties in en laat je lichaam deze patronen en vormen volgen.

KEER NAAR BINNEN

Breng je focus geheel naar binnen terwijl je beweegt. Focus op bepaalde spiergroepen en ook vooral op de spieren die de hoepel voortstuwen. Doe af en toe je ogen dicht om zo de focus naar binnen te vergroten. Voel hoe de hoepel om een bepaald lichaamsdeel draait. Kijk of je zo je hoopdance flow kunt uitbreiden en echt kunt gaan voelen.

DEZELFDE BEWEGINGEN OP ANDERE MUZIEK

Maak een korte sequence of combinatie van bewegingen die je kent en oefen deze op verschillende soorten muziek. Je kan het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maak een leuke gevarieerde playlist en experimenteer er op los.

VIER JE FOUTEN

Laat je fouten en onverwachte bewegingen je niet uit je hoopdance flow en focus brengen. Als de hoepel op de grond valt, pak deze dan weer op als een baas en oordeel niet. Blijf creatief en probeer de hoepel te redden op een zo’n origineel mogelijke manier. Maak het een onderdeel van je hoopdance flow.

MOVE TO THE BEAT

Maak allerlei verschillende playlists die je mood vertegenwoordigen. Er zijn altijd wel nummers die je gedurende de dag of week inspireren. Zorg dat je deze verzameld in een mooie playlist voor je volgende hoopdance sessie. Om je hoopdance flow te verdiepen is het ook slim om soms echt op totaal andere nummers te dansen dan je normaal gewend bent. Probeer bijvoorbeeld eens reggea en psytrance. Deze twee uitersten van muziek gaan je hoopdance flow ongetwijfeld een boost geven!

VOETENWERK

Beweeg je voeten op een andere manier. Kijk af bij professionele dansers of andere dansstromingen. Je kunt gaan bewegen alsof de vloer lava is of alsof je er juist aan vastgeplakt zit. Voel je gewichtloos, maak patronen en freestyle! Laat je hoepel je volgen, hou deze juist een keer stil of gooi hem in de luch tterwijl je je eigen gecreëerde voetenwerk toepast. Je kunt natuurlijk ook op de grond gaan liggen en je hoepel op je voeten laten draaien om je hoopdance flow een interessante twist te geven.

TOON JE INNERLIJKE KRACHT

Zorg dat je je innerlijke kracht laat zien bij elke beweging. Laat zien hoe je je wilt voelen en zorg dat jij de leider bent van de hoepel. Beweeg je zelfverzekerd ook al voel je je niet altijd zo. Het ziet er altijd beter uit dan je denkt. Geloof je mij niet? Film jezelf dan eens terwijl je danst. Als je al bovenstaande tips zo goed mogelijk toepast kan het niet mis gaan. Kijk de film terug en je gaat zien dat het hartstikke meevalt ;).

NEEM DE RUIMTE IN

Je mag je best groot uitdrukken! Gebruik de ruimte waar je aan het dansen bent en zorg ook dat je deze helemaal gebruikt. Spring, dans en ren desnoods. Maak je bewegingen groot en krachtig en gooide hoepel in de lucht! Beweeg je je arm? Visualiseer dat deze arm door het raam naar buiten vliegt. Zo krachtig en ruim mag jij je gaan uitdrukken.

ZOEK NIET NAAR HOOPDANCE FLOW

Hoopdance flow is geen eindbestemming. Het is een gevoel dat actie vereist om te bereiken. Je moet naar binnen keren en gevoelens van weerstand zien los te laten. Dit is een proces dat in alle facetten van je leven terug zal blijven komen. Het vergt wat oefening om dit los te laten. Gelukkig is hoopdance een mooie tool om flow te gaan ontdekken. Neem jezelf vooral niet te serieus, maar geniet van de oefeningen en beweging, dan komt de flow vanzelf.

En nog een aantal laatste tips om je hoopdance flow uit te breiden:

  1. Baken een duidelijke trainingstijd af zonder afleidingen in een ruimte waar je fijn voelt en goed kunt trainen.
  2. Ga je training voorbereid in. Zorg dat je gehydrateerd bent en naar de WC geweest bent.
  3. Zet een intentie voor dat je gaat trainen of bepaalde trainingsdoelen. Verwerk bijvoorbeeld een bepaalde nieuwe truc in je flow, of drill simpel weg een truc.
  4. Observeer je emoties op een vriendelijke manier, laat ze toe, en verander ze indien nodig, maar blijf gefocust op je intentie en je training.
  5. Ga door, onderneem actie en beweeg jezelf de hoopdance flow in!

Wil je een voorbeeld van mijn flow? Op mijn instagram deel ik mijn performance avonturen en eigen persoonlijke flows.

Wil jij ook starten met hoopdance? Haal een volwassen danshoepel in huis en meld je aan je voor de gratis live sessie Hoopdance die eens in de zoveel tijd op woensdagochtend van 09:00 – 10:00 wordt gegeven. Kun je er niet bij zijn? Dan krijg je een live recording. Aanmelden heeft dus sowieso zin! Het is uniek dat je nu vanuit huis deze sessies gratis kan volgen! Meld je aan op deze pagina en geniet van een echte heerlijke unieke kleurrijke dans work-out!