Hoopdance Beginners: 5 Gouden Tips

hoopdance beginners

Lijkt hoopdance jou ook een super mooie vorm van dans en beweging? Dan ben je hier aan het goede adres. Pauline van Hulahoopin’ heeft alle informatie, technieken, tips en motivatie voor je beschikbaar. Het is namelijk niet de makkelijkste hobby die je hebt uitgekozen! Wel de leukste ;)!

Ik geef je 5 gouden tips speciaal voor als je net begint met hoopdance. 5 dingen die ik graag had willen weten toen ik zelf begon. Het kan namelijk soms best een hele zoektocht zijn!

1. Kies de juiste maat hoepel

De maat van de hoelahoep is een persoonlijke keuze. Een ding is zeker vergeet de kinderhoepel uit de speelgoedwinkel en oriënteer je op een volwassen danshoepel! Ik weet uit ervaring welke maat het meest geschikt is door mijn jarenlange hoopdance les ervaring. De standaard beginners danshoepel die gebruikt wordt in de lessen van Hulahoopin’ is 90-100 cm in diameter en 20mm buisdikte. Doe daar een mooi gekleurde tape omheen en je kunt van start!

Let wel op, het is een persoonlijke keuze en het hangt ook van je lichaam af. De regel is hoe groter, hoe makkelijker! Twijfel je? Schroom dan niet dit even te vragen! Wil je al snel over op fancy tricks? Dan is het tijd voor de polypro hoepel. De maten en buisdiktes hiervoor zijn ook zeer persoonlijk. Ik raad als je net begint een 90cm poly pro aan met een 20mm buisdikte. Lees vooral ook het blog: Danshoepel: de perfecte maat voor jou

Direct een hoepel bestellen? De Hoepel Fabriek in Amersfoort maakt hele mooie! Let op: haar gevorderde hoepel van 95cm en 20 mm buisdikte, beschouw ik als een beginners danshoepel. Deze is echt goed geschikt voor beginners lessen. We verschillen daar in van visie. Heb je kledingmaat XL? Ga dan voor de 105cm – 25mm buisdikte.

Mijn favoriete hoepel uit de shop? Dat is deze de Wild Thang – Dit design heb ik Pauline van Hulahoopin’ Funky Hoopdance zelf bedacht :).

2. Varieer tussen ON-BODY en OFF-BODY Hoopdance Beginners Trucs

Er zijn echt oneindig veel trucs die je kunt leren. We onderscheiden deze in on-body en off-body. ON-BODY is echt het klassieke hoepelen om de borst, middel, heupen en benen. Je brengt de hoepel dan moeiteloos van boven naar beneden! Heerlijk om te leren kan ik vertellen. En dit is ook ontzettend goed voor je lichaam!

OFF-BODY zijn de trucs die meer buiten om je lichaam gebeuren, zoals op je handen, ellebogen en voeten.

Beide vormen hebben oneindig oefeningen om uit te proberen. Varieer hier dus vooral tussen! Mocht om je middel hoepelen je nog niet zo goed afgaan? Dan kun je prima afwisselen met hand hoepelen. Op deze manier raak je minder gefrustreerd en heb je veel variatie tijdens je training en dus ook plezier.

3. Tijd, Speelsheid en Oefening is alles wat je nodig hebt!

Hoelahoepen ziet er misschien makkelijk uit, maar dat is het pas als je het kan :P. Het kan nogal veel oefening vergen om de hoepel hoog te houden! Iedereen heeft tijd nodig om dit onder de knie te krijgen. Als je ziet dat iemand het binnen no-time kan, dan hebben ze al ervaring of het vroeger op school ontzettend vaak gedaan. Iedereen kan het leren als je plezier, tijd en oefening er in stopt! Er mogen gerust weken over een bepaalde oefening heen gaan. Neem het vooral niet te serieus en pak de hoepel met een lach weer van de grond :). Als de hoepel vaak valt, betekend dit juist dat je jezelf aan het uitdagen bent. En als dat op een dag lukt, ga je eindelijk begrijpen wat iedereen bedoeld. Je voelt een euforie die je nog niet eerder kende ;). Hoe gaaf is dat?

4. Laat je inspireren! De Hoopdance Community is wereldwijd vertegenwoordigd

Er zijn hoopdancers en hoopdance teachers over de hele wereld. Er zijn ontzettend veel hoopjams en retreats waar je samen met andere hoopdancers kan jammen, oefenen en nog meer kunt leren over hoopdance. Een prachtige kleurrijke community vol creativiteit en kleur. Laat je vooral inspireren en zoek hoopdancers online om te kijken wat voor een style bij je past. Er zal een wereld voor je open gaan. De mogelijkheden zijn oneindig! Het eerst volgende retreat waar Hulahoopin’ les gaat geven is op het Hoop and Welness retreat Ibiza 2021. Je kunt je alvast op de nieuwsbrief lijst zetten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Elk land heeft een eigen Hoopdance retreat bijvoorbeeld, workshops en andere kleurrijke shows en evenementen. Ga er zeker naar op zoek!

Hier een aantal van mijn grote voorbeelden:

Hooptown Hotties 

Katie Sunshine

Mitra Hoop

Lil hoop Girl

Melina Bear

Als je tijd hebt, scrol eens voor je plezier naar hun eerste post. En zie de transformatie die zij hebben doorgemaakt. Dit kan je enorm motiveren!

5. Rock je eigen stijl! Ook als Hoopdance Beginner

Alle hoopdancers zijn uniek. Dit maakt hoopdance zo’n kleurrijke en creatieve vorm van bewegen! Het is de bedoeling dat je je daar niet door laat afleiden. Jij gaat je eigen energie en persoon laten zien binnen in de hoepel. Je mag dus alles lekker zelf weten! Ga je meer dansen met de hoepel als danspartner? Blijf je stilstaan en doe je de meest indrukwekkende trucs? Of ga je meer de circus kant op en voeg je acrobatiek toe. Alles kan en je moet doen wat voor jou goed voelt! Wil je alleen om je middel blijven hoepelen voor altijd? Dan is dat ook helemaal fantastisch! 

Het allerbelangrijkste om te weten is dat hoopdance een heerlijke manier is om jezelf uit te drukken, je lichaam te bewegen en je vrij te voelen. 

Je zal een vrijheid in je hoepel gaan ervaren die je nog niet eerder kende. En ook al kan het heel frustrerend zijn om bepaalde onderdelen te leren en onder de knie te krijgen. Het gaat je sowieso lukken! Daarbij kun je ontzettend veel support verwachten vanuit de hoopdance community en van Hulahoopin’ Pauline natuurlijk!